søndag 27. februar 2011

supersunn steg 1 !

Hvete

Hvete er en av de matvarene som mange får utslag på ved en matintoleranstest.
For mange kan da spelt være et godt alternativ!
Den inneholder vannløslig gluten som for mange er lettere å fordøye enn hvetegluten.
Ettersom spelt likevel inneholder gluten, så kan det ikke brukes av de med cøliaki.
Her anbefaler jeg å kjøpe økologisk spelt fra helsekost, 
ettersom butikkspelt ofte er krysset med hvete.



Gjennomføring:

1. Bak selv! 
Knekkebrødene som ligger under "oppskrifter" er et alternativ.


Jeg har også lagt inn en annen oppskrift som heter "Kevins brød". Begge disse er uten gjær. Jeg vil absolutt anbefale at en kutter ut gjær samtidig med hveten. Gjær gir god grobunn for mikroorganismer, og er en av årsakene til stor utbredelse av candida (sopp). OBS! Kevins`brød finnes hos Jærbaker`n i Rogaland.


2. Esekielbrød! 
Dette kan være et alternativ når en er på nedtrapping fra hvete, men ikke klarer å kutte ut gjær 100%. Det inneholder økologisk spelt, grønne linser, hvite bønner og hirse. Med andre ord et veldig næringsrikt brød! Det inneholder mye mindre gjær enn vanlig brød. Ved å ta det litt i brødristeren så venner en seg lettere til å spise det:)


Dersom de ikke har Esekielbrød på din helsekost, så kan de bestille det via Alternativ mat. 
Ønsker du ikke å fjerne gjær, så baker du med gjær eller prøver å finne et økologisk speltbrød hos bakeren.


Brødene og knekkebrødet smaker fortreffelig med pesto, avocado og tomat! 
Litt spirer på toppen topper det:)


3. Vær oppmerksom på at mye ferdigmat og ferdigposer inneholder hvete. 


4. Dersom en spiser tre brødmåltider om dagen, så kan det være lurt å bytte ut et av de med en salat for eksempel :)


5. Bytt ut hvetepasta med økologisk speltpasta, sobanudler (bokhvete) eller ris.


6. Spelt har litt annerledes bakeegenskaper enn hvete. Det står ofte beskrevet på pakken om hva en må passe på. Ellers gir boken "bak med spelt" en god innføring i dette. Det viktigste å huske på er at deigen ikke skal eltes for mye, i det den slipper bollen så avsluttes eltingen.


Sist, men ikke minst! Gjærfritt speltbrød er supert for søte små mager <3
Agnete

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar