mandag 5. mars 2012

Hvete, melk og sukker...

Leste om Karoline Krüger i helgen som har hatt magekreft. Blir glad når jeg leser at hun nå holder seg borte fra: 


Hvete, melk og sukker! 


Hun sier selv at det ikke er bra for magen og fordøyelsen. Dette er sunn fornuft å tenke i en forebyggende sammenheng, ikke kun når det værst tenkelige har inntruffet. Det er noen av de mest syredannende matvarene. Mange vil få en mye friskere kropp kun med å kutte ut disse! Etter min mening så er dette en snarvei til en bedre helse. Dersom en i tillegg spiser kjøtt og fisk etter sin blodtype så har du kommet langt på vei i forebygging mot senere ubalanser og sykdommer. Da spiser du det som er riktig for din kropp! Rå mat vil skape mindre syre i kroppen enn stekt og bearbeidet mat.


Syredannende matvarer fører til surt vev i kroppen ettersom det inneholder mye av mineralene fosfor, svovel, klor og jod. Disse mineralene er de som blir igjen etter at maten er fordøyd. Dette skaper grobunn for betennelser, infeksjoner og i værste tilfelle kreft. I en sur kropp trives bakterier, parasitter og sopp veldig godt, de har et perfekt miljø. Det oppstår også tidligere aldring når kroppen/ vevet er surt. Dette har også med at produksjon av kroppens buffer mot syre, bikarbonat, reduserer når vi blir eldre. Det vil si at det stiller enda høyere krav til hva vi spiser, hvordan vi lever -  stressnivå og avgifting.


Basedannende matvarer inneholder mye av mineralene kalsium, magnesium, natrium og kalium 
(f eks: grønnsaker, gresspulver, frukt, frø, korn: hirse, spelt, mandelmel). Kalkun og fisk er de minst syredannende innenfor animalsk protein. Svin er den mest syredannende. For noen mennsker kan rødt kjøtt være svært syredannende ettersom vi har ulik evne til å fordøye det. 


Eksempler!
- Mange med leddgikt opplever rask bedring kun ved å ta bort hvete! 
- Barn med adhd blir roligere og trenger mindre/fravær fra medisiner ved å ta bort gluten, sukker og melk + e stoffer. 
- Både Tree of Life (rawfood) og Dr Young (basisk mat) medvirker til at en kan spise seg frisk fra diabetes (særlig 2, men også 1) ved å legge om kosten. Særlig da med fokus på mye Rawfood siden rå mat skaper lite syre i kroppen. Stekt, bearbeidet mat skaper mer syre.


Det er så mye lettere enn en tror! 
Det viktigste er å gjøre det i hverdagen, så kan en skeie ut til fest : på besøk, på reise eller på restaurant. Likevel så blir det sånn at når en kjenner kroppen sin bedre, så blir dette sjeldnere at en gjør det. Da tar en heller med seg brødet sitt der en skal, og spør fint om vertskapet kan gjøre noen små justeringer:) 


Vår gutt er blitt mye bedre i magen etter at vi kuttet ut hvete, melk, sukker og gjær. I vinterferien slapp vi opp litt siden vi var på hyttetur. Det resultert i at han ikke gikk på do på 5 dager. Da får jeg en bekreftelse på at det vi gjør i hverdagen er riktig for han.


TIPS!
Prøv gradvis å erstatte melk og hvete med speltbrød, esekielbrød, havremelk, mandelmelk, rismelk, kokosmelk, (soyamelk - moderate mengder ettersom en del er genmodifisert. Go Green serien bør være bra, men jeg vet for lite om det! Vi bruker det for variasjonen sin del, og minste mann er veldig glad i alpro soya yoghurt.)


Bak med økologisk speltmel. Bak dine egne knekkebrød:innlegg nedenfor!. Vær obs på å få i deg nok kalsium og magnesium. Vil du vite hva du nøyaktig trenger så anbefaler jeg å ta en hårmineralanlayse. Jeg har selv inntatt mye kal/mag og fikk nettopp en bekreftelse på at jeg har fått i meg altfor mye kalsium i forhold til magnesium. For lite magnesium kan føre til ulike plager, særlig osteoperose (benskjørhet). Se tidligere innlegg her: http://super-sunn.blogspot.com/search/label/Hårmineralanalyse.


På [supersunn] intro kurset så vil jeg komme med tips til erstatninger for melk og hvete + snarveier til mer basisk mat på menyen!


klemklem!


PS: melk inneholder basiske mineraler som kalsium og magnesium. Det er bare et minus at det ikke er i det forholdet kroppen bør ha det. Kroppen har et forhold av disse på 3:1. Melk inneholder 8:1 Kalsium:magneisum. Det vil si at en tærer på benvevet og ikke bygger det opp ved å drikke melk. Melk er syredannende og vil trenge mineraler for å buffre det, den bruker da KALSIUM ettersom det er det kroppen har mest av og får tilføre mye av via melken. Resultatet blir ofte osteoperose. Norge drikker mest melk og har størst forekomst av benskjørhet. På tide å våkne opp Norge?:=)


Dersom du vil drikke melk, og det kan nok noen gjøre uten å ha store problemer med det (blodtype B og AB). Så sørg for å spise mangesiumrike matvarer i tillegg: spirulina, hampfrø og kakao + ta tilskudd av magnesium. Jeg vil gå så langt å si at de med blodtype A og O har ingen positive fordeler med å innta kumelk. Jeg vet at det er bastant å si, men det er min oppgave å formidle det slik at flere kan få en bedre helse. De bør få det fra kalsium og magnesium fra andre bedre kilder. De som jeg nevner over innen magnesium + kalsium fra kalsiumberiket nøttemelker, nøtter, frø, grønnsaker. Sesamfrø med skall inneholder masse kalsium! Lag knekkebrød med de!

4 kommentarer:

 1. Studier viser at en kan spise seg frisk fra diabetes (særlig 2, men også 1). Lurer på hvilke studier dette er. Det er vel å ta litt hardt i at man kan spise seg frisk fra diabetes type 1 som skyldes at kroppen ikke produserer insulin.....

  SvarSlett
 2. Hei! se innlegg over! Takk for innspill, jeg har endret studier - ettersom det ble feil beskrivelse. Mvh Agnete

  SvarSlett
 3. Men da du skrev *studier* - har du da bare hørt det, eller har du en referanse/link til hvor man kan lese mer om det? Hvor har man dette i fra? (mtp type 1 altså).

  SvarSlett
 4. Jeg vet ikke om jeg svarer samme person som over ettersom dere er anonyme, men se innlegg i dag for referanser.

  Mvh
  Agnete

  SvarSlett