onsdag 23. februar 2011

De livsviktige fettsyrene

Her kommer noen tips som er basert på medisinfagskolens anbefalinger - de er også pH vennlige:) Noen oljer skal ikke varmebehandles, da blir de ødelagt og de gode egenskapene forsvinner. Vær obs på cocosa! Denne kokosnøttoljen har veldig spennende egenskaper ettersom den inneholder kaprylsyre. Kaprylsyre har den egenskapen at den er soppdrepende. Den er også effektiv etter at man er behandlet for urinsyregikt, mot fordøyelsesbesvær, gjærinfeksjoner og fotsopp. Den finnes i to varianter.


Steking ved høy temperatur:


Cocosa (for steking) 
Ekte meierismør


Steking ved lavere temperatur:


Kaldpresset rapsolje for steking (maks 180 grader)
Sesamolje (som smakstilsetter)


Supre oljer til kalde retter eller tilskudd (skal ikke varmebehandles, hell de eventuelt over varm mat etter tilbereding):


Kaldpresset olivenolje
Kaldpresset rapsolje (naturell)
Hemp olje


Linfrøolje
Natllys olje
Agurkurt olje


Blandingsoljer som er superfine som tilskudd:


Oil of life
- inneholder linfrøolje og kjempenattlysolje. Super mot PMS - plager.
(høyt innhold av omega 3)


Udo`s choice
- inneholder i hovedsak linfrøolje, solsikkeolje, sesamolje, kokosolje, kjempenattlysolje.
(høyt innhold av omega 3)


Ikke nødvendig å ta begge disse, velg en av de :)


Fiskeoljer
- her er det mange leverandører å velge i. 
Jeg vil trekke fram Eye q. En fantastisk fiskeolje!
Den kan en ta i flytende form eller som kapsler. For de som føler at de går å "gulper" fisk, så prøv å ta den rett før du legger deg. Av produsenten så anbefales det å ta høye doser i 6 uker, for så å trappe ned. Dette vil jeg absolutt anbefale! Mange har altfor mye omega 6 i kosten sin i forhold til å omega 3. Ved å ta en slik "kur" så sørger en for å fylle på lageret av omega 3. Det er ikke d vitamin i denne, så da må en sørge for å få det via et annet tilskudd.


Eye q har vist seg å være svært effektivt hos barn med atferdsvansker og lærevansker ettersom den blant annet skal være med på å bedre konsentrasjonen. For de som har barn med adhd så vil nok ikke dette være tilstrekkelig, men en begynnelse. Leste nettopp en studie fra Nederland der de hadde god effekt av endring av kostholdet til barn med adhd. Veldig ofte blir disse barna bedre med et kosthold rikt på fettsyrer, men også ved at de samtidig unngår gluten, melk, sukker og tilsettingsstoffer.
Dette kommer det mye mer om senere ettersom det er noe som engasjerer meg veldig.


Eskimo tran
- er også super som fiskeolje til barn! Den inneholder d vitamin.
Det er kanskje litt vanskelig å vite hvor mye en skal ta av de ulike oljene, og hvilke en skal velge. Dersom en velger å kun bruke linfrøbaserte oljer, så fordrer dette at kroppen klarer å omdanne alfalinolensyre (en av de to essensielle fettsyrene kroppen ikke klarer å lage selv) til EPA og DHA. Dersom en tar fiskeoljer tilfører en EPA og DHA direkte til kroppen. Kroppen trenger fettsyrer, så en kombinasjon skader ikke! Generelt så kan jeg anbefale 1- 2  skjeer av de linfrø baserte oljene og dagsdosen som står beskrevet på produktet til fiskeoljene.
Forhør dere på helsekostbutikken for mer informasjon:)


Andre superbra fettkilder er mandler, hemp, chiafrø og avocado!
Sist men ikke minst! 
Margarin bør unngås. Det er kunstig fett som er kjemisk fremstilt, og det inneholder ofte transfett. Med andre ord ikke gunstig for kolesterolet og årene våre.


Kom gjerne med innspill dersom noen har andre produkter de anbefaler, 
it`s a jungle out there:)


Agnete

1 kommentar:

  1. Fin liste!

    Her i Peru er desverre ikke tilgangen paa helsekost like bra som hjemme, hvilket resulterer i at jeg ikke faar viderefoert mine gode vaner hjemmefra :-( For tiden bruker jeg kokosolje i smoothien min, i mangel paa noe annet. Extra Virgin-varianten gjoer at det blir en deilig kokos-smak :-)

    Om man ikke faar tak i Cocosa, har du innspill til hva man boer vaere obs paa ved valg av kokosolje (annet en at den er oekologisk, selvsagt :-) )?

    SvarSlett