Brød & knekkebrød

KNEKKEBRØD (Glutenfri)
Nydelig med rød eller grønn pesto, suma sin er nydelig! Den finner du hos Kinsarvik! Oppå tar du avocado, spirer og tomat - og et dryss himalaya salt. Fantastisk:) Eller mandelsmør (lag selv eller kjøp på helsekost - dette også med et dryss salt på) - lovely!

2dl mandelmel
4dl hirseflak/glutenfri havregryn
1dl chiafrø
1dl gresskarfrø
1dl knuste linfrø
1dl sesamfrø med skall
himalayasalt
6-8 dl vann
evt. annet krydder som du liker
- frøene kan varieres ut fra hva du liker!

Vannmengden avhenger av hvor lenge du lar røren stå etter at den er rørt sammen. Næringsmessig så er det supert om røren får stå litt ettersom frøene starter spiringen da. La den stå minst en time og helst hele natten. Bruk ca. 7 dl vann dersom den står hele natten, og så sper du ut med mer vann dersom den virker for tørr. Litt smaksak dette her :)  Den skal være lett å smøre ut på et bakepapir, og ikke for tynn i konsistensen. Røren rekker til 1,5 - 2 brett, alt etter om du liker tynne eller litt tykkere knekkebrød.

De stekes i 150 grader varmluft. Først 10 min, så kutter en de opp i biter. Deretter stekes de i 40 - 60 min til, der en bytter rundt på brettene hvert 10 min. Da får en også ut dampen. Tidligere så har mine blitt litt seige, men etter at jeg har begynt å la de stå over natten i 50 grader med varmluft, og døren på gløtt - så blir de supergode og sprø. Jeg oppbevarer de i kurv med papir over. I boks har de en tendens til å bli seige.

PANNEKAKER (glutenfri)
- disse kan fint erstatte brødskiven, ta da på det pålegget en vil. 
Brun geitost eller kyllingpålegg + soyakremost er en hit hos oss.

3 dl soyamelk eller havremelk
1 dl soyafløte eller havrefløte
2-3 ss sukrin
1 eggerstatning (1 ts pulver og 2 ss vann)
ca. 2 dl jyttemel (blå pakke)
1 ss soyamel
1/2 ts natron
1/2 ts himalayasalt
Krydder etter smak: kanel, kardemomme, evt. stevia.
Ta i chiafrø eller hempfrø for mer lettopptakelig protein og gode fettsyrer.

Stekes på middelvarme. 
Smør på cocosa for steking eller rapsolje med torky, 
så slipper pannekakene å bli så klissete.

Et tips når en steker:
Disse er best å steke når de ikke er for tynne. La de ligge litt i begynnelsen, slik at en får en nokså godt stekt underflate, det er da enklere å snu dem:)

Til kos:
Vil en ha de søtere så ta i mer sukrin/stevia og ha rørt syltetøy på (rør bær selv og tilsett sukrin/stevia). Nora sitt fryste syltetøy er utrolig godt til spesielle anledninger, men det inneholder en del sukker. For de som vil ha det helt enkelt: setersmør, sukrin og kanel.
Soyakakoen smaker veldig godt til disse! (Lag den eventuelt med havremelk dersom du ikke tåler soya).

KEVIN´S SPESIAL BRØD (obs gluten i spelt)
(Kevin Frøystad)


7dl Siktet spelt 
1-2dl Sammalt spelt 
1dl Solsikke kjerner 
1dl Speltflak 
2 teskjeer havsalt 
1 teskje natron 
1 spiseskje sesam olje 
Litt linfrø er også godt, ca. 2 spiseskjeer

Kok opp litt ris, og tilsett ca 2dl ferdig kokt ris. Brun ris er bra,
mens villris er det aller sunneste med minst syre i.
Det er derfor spelt er så bra, fordi det er lite syre i det.

Alt blandes ut til det er en tykk grøt med kaldt vann. Smør formen
med vita hjerteolje, og tøm det oppi. Strø solsikkekjerner og havsalt på toppen.

La brødet stå og hvile i to timer før det stekes på 215grader i 60min.

ESEKIELBRØD (obs gluten i spelt)

Dette kan en også bake selv, men det har jeg aldri prøvd .
Jeg kjøper det ferdig hos helsekost.
www.alternativmat.no distribuerer det i Norge, dersom du ønsker at din lokale helsekost skal begynne å selge det.
Det er et utrolig næringsrikt brød med blant annet: speltmel, hel spelt, hirse, linser og bønner. Det inneholder lite gjær og kan derfor være bedre for magen og for de som strever med Candida. Veldig fint brød til barn. Kan tas litt i brødristeren dersom en skal venne seg til dette brødet i stedet for "fluffy" butikkbrød.

Gjentar igjen, nydelig med avocado og tomat + pesto/spirer/himalayasalt for de som vil ha mer smak:)