onsdag 29. februar 2012

Vår = detox tid!

Detox
Ved å gjennomføre en rens så vil kroppen kvitte seg med gamle avfallsstoffer. En nullstiller kroppen på mange måter og en reaktiverer det naturlige avgiftningssystemet slik at det fungerer mer optimalt. Gamle symptomer og plager kan sakte men sikkert forsvinne. En får ofte et bedre næringsopptak etterpå. For mange så kan dette være en kickstart dersom en ønsker å gå ned i vekt.

Ved å gjennomføre en detox med mye rawfood så får kroppen protein av høy kvalitet, antioksidanter og masse livskraft gjennom frukt, grønnsaker, frø og spirer. Rawfood er mat med maksimalt næringsinnhold som gir kroppen energi!

Vel så viktg er hverdagsdetoxen! Å starte dagen med grønne drikker, grønnsaksjuice og grønne smoothies kan bety mye for avgiftning av kroppen og være med på å holde kroppen i balanse etter en lengre gjennomført rens. En faster helt naturlig hver natt, og kroppen bør få ca. 12 timer til å gjøre dette. Derfor bør kjøkkenet stenge ca. kl 19.00 og åpnes opp igjen ved å drikke seg gjennom frokosten med grønne lekre saker!

[supersunn] vil tilby ulike former for detox!

Detox produktpakker 
Det vil være to ulike detoxpakker tilgjengelig. Den ene er en som heter hverdagsdetox, og som kan kombineres med din vanlige hverdag. Den består av produkter fra Pukka: detox te, Clean Greens pulver eller tabletter og aloe vera juice.

Detoxpakken er for dere som ønsker å gjennomføre en lengre og mer omfattende detox. Den innholder ulike produkter som hjelper kroppen med avgiftningen og den kan kombineres med to ulike typer detox: 

21 dager
De som ønsker å gjennomføre en 21 dagers detox anbefales å la seg inspirere av CLEAN.
Programmet til CLEAN og tilhørende oppskrifter finner en på www.cleanprogram.com. Dette er en rens som er ment til å kunne gjennomføres i hverdagen. Denne består i hovedsak av 2 smoothies morgen og kveld, 1 måltid til lunsj og ulike tilskudd. Jeg anbefaler alle å kjøpe boken dersom en ønsker å lese mer om detox før en starter. Boken er fantastisk skrevet og veldig informativ om hvorfor detox er så bra for oss å gjøre daglig, ukentlig, måndedlig og årlig. Denne åpner opp for ulike typer kjøtt og fisk til lunsjmåltidet, men kan også gjennomføres med kun grønnsaker/rawfood.

3-10 dager
Dette er en flytende faste. Her spiser en kun grønt og alt er flytende i form av smoohies, grønne drikker, juicer og supper. Denne rensen kan tas over ca. 3-10 dager. Den er noe hardere, men en gjennomfører det til gjengjeld på kortere tid. Denne er inspirert av liquid feaste av Dr. Young, men med [supersunn] sine tilpasninger i forhold til oppskrifter og produkter. En 3 dagers detox kan i seg selv gjøre underverker for kroppen!

Tips!
Det kan være at ikke kroppen din er klar for å gå rett på en detox. Det anbefales alltid å trappe ned på ulike matvarer før en begynner. Kaffe, nikotin, alkohol, sukker, kjøtt, hvete og melk er blant de som bør unngås. Hvor lenge du bør trappe ned avhenger av din helsetilstand, diskuter det gjerne med din lege på forhånd. Se mer på www.cleanprogram.com


Jeg kjenner meg klar igjen snart! Men jeg tror nok det blir en flytende faste for min del - det er det som går sammen med hverdagen om dagen!



mandag 27. februar 2012

Rawfood taco



Super mat å overraske gjester med.
Klemklem!

Sunne hverdagsvafler

4 økolgiske egg eller tilsvarende med eggerstatning 
4 dl havremelk fra Oatley (ta i litt mer ved bruk av eggerstatning) 
0,5 dl rapsolje baking  


4 ss sukrin + evt litt stevia 
1 ts rått vaniljepulver 
2 ts malt kardemomme 
0,5 ts himalyasalt 
1 ts bakepulver 
3 dl siktet økologisk sammalt spelt 
3 dl siktet økologisk spelt  


Bland det tørre og tilsett halvparten av væsken. Rør godt! Spe deretter på med resten av væsken. 


Stek i vei med litt bremykt eller Ghee fra Pukka på vaffelhjernet!  Nytes med samme smør, brun geitost eller syltetøy som du lager selv med å mose bær + sukrin/stevia.  


Håper de smaker! Klem Agnete 

søndag 26. februar 2012

Hårmineralanalyse

Her om dagen hadde jeg en klient hos meg.
Hun var rimelig opptatt av hva hun spiste og tok av tilskudd + spiste en del supermat som gress, oljer, hemp & chia. Hun holdt seg borte fra hvete, melk, gjær og stort sett sukker.
Tok tilskudd av kalsium og magnesium i forholdet 1:1 og 2:1, ettersom hun ikke hadde drukket melk på noen år. Hun hadde tatt hårprøven som følge av en følelse av at noe i kroppskjemien ikke var helt som det skulle.


Svaret var som forventet: stor mangel på magnesium, og høyt innhold av kalsium. Det vil i praksis si at ettersom det er lavt nivå av magnesium så vil kroppen lete etter mineraler for å nøytralisere dette. Den tar da automatisk kalsium fra benvevet. Det lekker da ut i vevet og kan i værste fall samle seg i årene. Dette er en begynnende grad av osteoperose (benskjørhet). Ubalanse i kalsium/magnesium fører til at det blir forstyrrelser i både muskel og nerveceller ettersom alle celler er avhengig av en finstemt balanse mellom de to mineralene.


Rapporten indikerte blant annet lavt blodtrykk, lavt blodsukker, lavt stoffskifte, trøtthet og skiftende humør.


Klienten var meg, og jeg visste ikke om jeg skulle le eller grine når jeg fikk se resultatet :=)




Jeg ble glad fordi det ga meg svar på at det å ta vitaminer og mineraler utfra en dose som en "tror" er riktig, er helt klart å gamble med kroppen sin. Derfor har det lenge vært en plan om at det ikke skal være noen vitaminer/mineraltilskudd tilsalgs i nettbutikken min. Dette bør en ta i doser som er tilpasset nøyaktig til kroppen sin, ellers så kan det medføre å få kroppen enda mer i ubalanse. Jeg har kuttet ut alle slike tilskudd det siste året unntatt kal/mag, fordi jeg har ikke turd å la være siden jeg ikke bruker melkeprodukter. Der har jeg gjort en bommert gitt... Men en lærer så lenge man lever!


[supersunn] selger kun vitaminer/mineraler via et selskap i Sverige som er knyttet opp til de som driver med håranalysene. Der får en høyere terapautiske doser enn i Norge og vi kan bestille for 3 måneder av gangen. Dosen er da tilpasset nøyaktig kroppen din!


Dette ga meg jo også svar på at det er magnesium som er hovedutfordringen, ikke kalsium - som jeg har skrevet en del om før. Jeg kommer til å nesten gi beskjed hver gang jeg får en klient med magnesiummangel slik at folk får øynene opp for hvor utbredt det er. Magnesium inngår i så mange kjemiske prosesser i kroppen og det er avgjørende for god fysisk og psykisk helse. Men igjen, jeg anbefaler ikke alle å ta magnesium - en bør få dette spesial tilpasset til den enkelte. (Alle har selvfølgelig ikke magnesiummangel :) ).


Jeg begynte nesten å grine fordi det er som å få en dør midt i fleisen ettersom undertegnete har vært over middels bevisst på hva jeg har spist og drukket de siste årene. Likevel så har jeg glemt litt meg selv ettersom fokus har vært mye på Fabian og andre jeg kan hjelpe rundt meg. Denne testen har jeg hatt på agendaen i et par år, men jeg har bare utsatt det. 


Det er likevel en lettelse å nå vite hvorfor jeg kjenner meg altfor trøtt og har et blodsukker som har svingt altfor mye i det siste. Nå har jeg det svart på hvitt.


Noen endringer ble gjort kjapt i påvente av at pakken med vitaminer/mineraler skal komme. Jeg økte opp dosen av Spirulina og Chlorella kraftig med en gang. Spirulina er en fantastisk kilde til magnesium!, B12 og B6. Hempfrø er også en god kilde til magnesium, så det tar jeg masse av i smoothies om dagen.


Planen er nå at meg og Fabian (min eldste sønn) skal gå på en "hestekur" av vitaminer og mineraler i 2-3 måneder. Paradokset er at vi trenger mye av det samme. Likvel ikke så rart, ettersom barn "arver" mor sitt lager av mineraler fra fødsel av - og vi spiser mye den samme maten. Etter det så blir det enda mer fokus på supermat som er med på å korrigere slike ubalanser. 


Supermat er mat som innhar et eksepsjonelt høyt innhold av ulike næringsstoffer. Det gjør at kroppen klarer å nyttiggjøre seg av det den trenger mest fra denne maten.
Chlorella og spirulina får en større plass hos oss fra nå, dette kan barn med stor fordel ta, særlig Spirulina. B12 mengden i denne er 400 % av dagsbehovet! Hemp og chia bruker vi en del, men det skal vi ha mye av fremover - fantastiske frø begge to og kilde til protein, fettsyrer, magnesium, fiber ++.


Det er noe som har strittet litt imot for min egen del når det gjelder supermat før jeg fikk mer kunnskap om det. En vil så gjerne ha tro på at den maten vi omgis gir oss alle næringsstoffer. Jeg innser nå mer enn noen gang at den gjør ikke alltid det. Mange av oss er underernært på næringsstoffer fordi jorden den dyrkes i er blitt mindre mineralrik, maten er full av sprøytemidler og maten høstes ofte umoden, og spises på et mye senere tidspunkt her i Nord. Da har den ligget og modnet seg i en container i stedenfor sollys som den burde.


Dersom vi kunne dyrket maten vår selv i hagen så hadde ting vært noe annerledes..
---------------------------------------------------------
Det er viktig å huske på at supermat er mat! 
---------------------------------------------------------
Bare i en annen form enn det vi vanligvis forbinder med mat. Det kan for mange føles som en kostnad de ikke har råd til, men se på det både som et tillegg til vanlig kosthold og som en erstatning for visse matvarer.
Det meste av supermaten er i tillegg uberarbeidet og økologisk!




Rapporten skrev også at vi begge må øke inntaket av protein, så da har vi begynt med økologiske egg, mye hempfrø, chiafrø (begge i smoothies), mer kalkun, ørret og noe viltkjøtt/storfe. Vi er begge blodtype O og alt dette stemmer overrens med den.


Alle får en fyldig kostholdsrapport med råd til hva slags mat en bør øke opp og hva en bør holde seg borte fra. Når en gjør endringer i kost og tilskudd samtidig så kan en begynne å kjenne forbedringer ganske raskt. Men det kan også ta så lang tid som opp til et år, ettersom en ofte må skrelle av lag for lag - og det vil da etterhvert dukke opp grunnleggende årsaker. Det kan også være tungmetaller som kan ligge til grunn for en ubalanse. Hårmineralanalysen blir utført i USA hos Trace Elements. Det tar ca. 3 uker til en får svar på den.


Dette ble jo nesten som en liten selvbiografi, beklager det! Men jeg syns det er viktig å være åpen og de som kjenner meg vet at jeg gir mye av meg selv. Den levende blodanalysen og hårmineralanalysen er et helt rått verktøy for å kartlegge kroppen. Jeg er så takknemmelig for å kunne få lov til å bruke dette og jeg vet at dette vil hjelpe mange andre til å rette opp i sine ubalanser og gi dem svar på hvorfor kroppen føles som den gjør. Jeg gleder meg til å bruke dette mye - særlig i forhold til barn!


Er det noen som har tatt en hårmineranalyse så kommenter gjerne!


Hver uke så skriver en lege om dette i Allers. Det er fantastisk at leger tar i bruk dette verktøyet og innser hvor viktig det er med et spesialtilpasset opplegg til den enkelte. Det gir meg tro på at en kan stoppe opp en ubalanse som kunne fort utviklet seg til å bli en kronisk lidelse for den enkelte.
Kroppen har en unik helbredelsesevne, stol på den og lytt til kroppen din.


Ønsker dere alle en finfin uke!
Klem fra Agnete





torsdag 23. februar 2012

Detox timeout

Jeg kan ikke si at jeg liker å gi meg, men tiden strekker ikke til denne gangen... 
Så da kan jeg bekrefte at dersom en jobber mer enn 8 timers dag eller har en travel hverdag - så er det vanskelig å kombinere med denne type detox :=) Døgnet har for få timer for meg nå for tiden, og det er ikke helt bra å jobbe langt utover natten og samtidig være på detox, det er en mismatch der :=) Tur, trening og infrarød sauna kan jeg bare innrømme at har kommet langt ned på listen..


Det som er utfordringen sånn jeg ser det med 21 dagers CLEAN detox er at lunsjmåltidet krever at du lager det på forhånd. Frokosten er travel nok syns jeg med to små + laging av smoothies og grønnsaksjuice + en hel del tilskudd som skal tas i en viss rekkefølge :=)


CLEAN sitt program består av smoothies til frokost + salat/rawfood/kalkun/fisk til lunsj + smoothies til middag. I tillegg grønne drikker, grønnsaksjuice og rensende tilskudd og supermat. Jeg blir noe lei av salat og fisk/kalkun til lunsj hver dag (ettersom det er det jeg rekker nå). De har maange spennende oppskrifter som jeg gjerne ville fått prøvd ut dersom jeg hadde litt bedre tid. 


Rensen til CLEAN er virkelig bra og jeg vil gjerne prøve den ut, den er faktisk super å gjennomføre om sommeren, fordi dette er veldig vanlig mat på mange måter, men i tillegg så tar du tilskudd som gjør at du renser bedre.


Så da er ny plan å gjennomføre en detox mellom vinterferie og påskeferie. Da har jeg såå mye bedre tid, hehe :=) Da er også Anette med fra Anetteshus.com og det er en fordel å være flere som gjør det sammen!


Det vi/jeg vurderer er om vi skal kjøre samme opplegg 21 - dagers eller om vi skal ta flytende faste (grønne juicer, drikker, supper og smoothies) over kortere tid. Jeg heller mot den siste ettersom jeg er litt utålmodig av person og liker å bli ferdig med det når jeg først er i gang. Denne er mer rensende og en blir mindre fleksibel i forhold til jobb - greit med hjemmekontor :) - men kan gjennomføres på 3-10 dager. Den er basert på Dr.Young sin Cleanse.


For begge opplegg så vil det være helt avgjørende å trappe ned før i 3-7 dager ved å kutte ut melk, hvete, sukker, gjær, rødt kjøtt, alkohol, nikotin (fin måte å slutte å røyke på :) ). Med andre ord lage mest mulig mat fra bunnen og øke opp andel grønt i kosten.


En bonus for meg: 
Viltkjøtt og rødvin til middag i vinterferien isteden for grønn smoothies
 - det er et helt greit bytte:=)


Klemklem!

mandag 20. februar 2012

Hverdagsdetox

Hver uke skriver [supersunn] et innlegg innen helse hos Anetteshus.com.


Ukens sunne tips hos Anetteshus er Hverdagsdetox! 
Her finner en enkle tiltak som kan føre til bedre avgiftning og rens av kroppen.


Fra neste uke starter jeg med en oppskrift hver mandag som består av mye grønt og ofte rawfood:)


Lik oss og følg med oss på facebook!


Ha en fin kveld -
klem Agnete

lørdag 18. februar 2012

Magnesium mangel


De færreste av oss går rundt og tenker på magnesium i hverdagen, men det er et av de viktigste mineraler for kroppen vår!


Dette opptar meg veldig og noe dere kommer til å høre mye om hos [supersunn].


Det er så mange som går rundt med ulike plager som kan skyldes mineralubalanser, og særlig magnesiummangel. Plagene kan være veldig alvorlige, men samtidig være fullt mulig å rette opp i. En hårmineralanalyse kan avdekke ubalanser, og gi oss et bilde av forholdet av magnesium i forhold til andre mineraler.



Tegn til mangeltilstander:
  • Mange forskere hævder, at en stor del af befolkningen (5-10%) lider af magnesiummangel, som følge af magnesiumfattig kunstgødning af jorden og ensidig kost. (Melkedrikking kan være en av bidragsyterne til at vi får det ettersom det er lite magnesium i forhold til et høyt nivå av kalisum - [supersunn].
  • De første subjektive symptomer på magnesiummangel er ofte tendens til muskelkramper, -sitren eller -rysten (restless legs/levende ben - [supersunn])
  • I alvorligere tilfælde ses svimmelhed, styringsbesvær, hukommelsessvigt, depressioner og psykisk lammelse.
  • I sjældne tilfælde ses svære psykiske forstyrrelser, som desorientering, hallucinationer og forfølgelsesvanvidd

Jeg har hentet det fra en side som heter:
Vitamindoktor (dansk)


Her er mer info fra Pharma Nord:
Hjertet har et ekstremt høyt magnesiuminnhold, og mineralet er med på å opprettholde den elektriske spenningen over cellemembranene i nerve- og muskelcellene, hvilket er avgjørende for at de fungerer ordentlig. Uten magnesium ville såvel hjertet, musklene og nervene miste sin kraft. Magnesium virker i tilegg krampeløsende og har en positiv virkning på mage/tarmfunksjonen. Magnesium inngår som en viktig del av skjelettet og tilskudd styrker benstrukturen. Magnesium virker lett blodtrykksenkende.
De fleste matvarer inneholder magnesium. Fullkornsprodukter, belgfrukter, nøtter og grønne grønnsaker (spinat m.m.) er spesielt rike på magnesium.

Risikofaktorer for magnesiumunderskudd: Ensidig kost, diabetes, nyresykdom, kronisk diarè, for høyt stoffskifte, fordøyelsesproblemer (mangelfull opptakelse av næringsstoffer), slankekurer, aldring, graviditet, høyt alkoholforbruk, enkelte medikamenter er alle faktorer som kan føre til magnesiumunderskudd.


Magnesium vil få all muskulatur i kroppen til å slappe mer av derfor kan det lindre migrene, astmaplager, arterie muskulatur, tics osv.

Magnesiumrike matvarer er særlig: Spirulina, kakao og hempfrø. I tillegg grønne grønnsaker og nøtter. 


Ettersom det mest av magnesiumet i kroppen sitter i cellene, og ikke i blodet, så er det vanskelig å måle dette ved en blodprøve. 


En hårmineralanalyse vil derimot avdekke hva slags nivå du har av dette og alle de andre viktige mineralene i kroppen. I tillegg så vil den gi deg et bilde av tungmetaller i kroppen. Dette tilbyr nå [supersunn] i kombinasjon med en levende blodanalyse! Hårprøven sendes til Usa. Etter 3-4 uker så mottar du en skreddersydd kostholdplan og forslag til tilskudd en kan ta for å få rettet opp i ubalansen. Denne er fin å ta for barn også. Les her hva Dr. Rolf Lungren skriver om blodanalyser (tatt hos lege) vs hårmineralanayse.


For mer info: agnete@supersunn.no.


Håper dette kan være til hjelp for noen!
Agnete

NY bringebær & sjokoladesmoothies!

 
Ta alt i en blender:
1,5 kopp mandelmelk
1 kopp bringebær
1-2 ts agavesirup eller 1-2 dadler
1 ss raw kakao eller mer om du ønsker
1-2 ss hempfrø (protein)
1 ss extra virgin kokosolje
Isbiter
Litt rått vaniljepulver (kan utelates)

kakaonibs på toppen om du vil!

Mandelmelk kan erstattes med 1 håndfull mandler og 1 -1,5 dl vann eller havremelk/rismelk/soyamelk.

Tilsett 1/2 banan eller 1/2 avokado dersom en ønsker!



Mandelmelk oppskrift finner du under oppskrift.

Nyt :)


Foto: Anetteshus.com 
Ps! Her er jeg gjesteskribent innen sunn mat hver mandag! Neste innlegg er detox, det er en uke for sent ettersom hun skiftet bloggplattform forrige uke. Titt innom og se hvor fin den er! Hun er så utrolig kreativ og har sans for detaljer!

torsdag 16. februar 2012

Ny grønn smoothies!




1 1/2 kopp mandelmelk (se forrige innlegg)
3 kopper spinat/spirer (bruk gjerne frossen spinat)
1 kopp ananas
1-2 ss hempfrø (vegetabilsk protein + magnesium)
1-2 ss knuste linfrø
Isbiter
Søt den med stevia eller litt agavesirup om du ønsker det.


Valgfritt:
1-2 ss linfrøolje (kan utelates og tas ved siden av) eller 1-2 ss extra virgin kokosolje
Chiafrø (helst bløtlagt, fettsyrer (omega 3), fiber og protein)
Grønt gresspulver (for eks. Clean Greens fra Pukka - kommer for salg hos [supersunn] :) - dette skaper en enda mer basisk smoothies og den renser enda bedre!


Dette er en supersmoothies på sitt beste!


Litt kanel på toppen gjør susen for min del :=)


I morgen kommer ulike varianter av sunne "sjokolade smoothies" - gled dere:)
Det er jo helt fantastisk at noe som er søtt og smaker av sjokolade kan være sunt også!

Mandelmelk


Dette lages utrolig enkelt og er veldig bra å bruke som base i grønne smoothies, sammen med musli eller til å drikke! Bløtlegg mandler natten over. Ta i ca 3 dl mandler og 1 liter vann i blenderen og mix i vei. Sil den i en finmasket sil/mandelsilepose. Smak til med litt rått vaniljepulver, himalayasalt og agavesirup eller stevia som søtning! Voila!

tirsdag 14. februar 2012

Bloggen er aktiv igjen!

Jeg "åpner" bloggen igjen. Jeg har mye på hjerte, og facebook egner seg ikke så bra for "blogging", jeg ønsker også at de som ikke har facebook kan følge det som skjer i [supersunn].


Det blir her og hos Anetteshus.com jeg legger ut oppskrifter fremover!


Jeg har dessverre litt utfordringer med den gamle facebook siden min, så har måttet opprettet en ny i påvente av at facebook skal hjelpe meg. Det tar sin tid, og jeg tror ikke jeg får tilgang til den igjen...


Så folkens, gå inn å lik denne siden - sånn at dere kan følge med hva som skjer fremover!


[supersunn] på facebook


Det vil bli en del informasjon om Detox fremover! Håper det kan være av interesse for mange å få vite litt mer om det:=) Jeg startet en 21 dagers detox i går, og dette er en ny variant for min del. Dere skal få vite hva en spiser og jeg legger ut oppskrifter. Oppskriftene kan fint implementeres i en vanlig hverdag! Jeg er så langt veldig fornøyd med maten, og det er masse oppskrifter jeg gleder meg til å prøve :=)


Gleder meg til tiden fremover! Det er mye som skjer i [supersunn] og nå gleder jeg meg bare til å få alt det jeg har fundert og tenkt på i mange år i gang, og viktigst : hjelpe andre til å ta sunnere valg i hverdagen!


Klemklem!